ürkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı bir konumdadır. Gözlük kullanma oranı gelişmiş ülkelerde % 55 civarında olurken, Türkiye’de bu oran ne yazık ki % 30’lar civarındadır.


Türkiye’de gözlük kullanımının yetersiz olmasının sebepleri şu şekilde sıralanmaktadır;

* Türk halkının göz sağlığı ve gözlük kullanımı konusunda yeterli düzeyde bilgisi yoktur.

* Gerek Kamu kuruluşları, gerekse özel kuruluşlar tarafından göz taramaları yapılmamaktadır.

* Nüfusa göre sayıları az olan göz doktorları özellikle gelişmiş olan yerlerde bulunmaktadırlar.

* Toplum birey olarak göz sağlığına önem vermemektedir.


Bu rakamlar Türk insanının göz sağlığının AB’ye göre çok daha iyi olduğunu göstermemektedir, bilakis göz kusurunun farkında olmayan birçok kişi ülkede mevcuttur. Gözlük kullanımının azlığını ülkenin genel ekonomik sebeplerine de dayandırabiliriz. Türk halkının acil olarak gözlük, göz kusuru ve göz sağlığı hakkında bilgilendirilmesi gerekir.


Türkiye’de gözlük kullanım oranı ortalama yüzde 25-30 aralığında seyrettiği görülmektedir. Yıllık görme kusuru muayene ihtiyacının ise 30 milyon kişi olduğu bilinmektedir. Oran, genç ve 40 yaş üstü nüfusa eşit şekilde dağılmış durumda fakat son yıllarda artan bilgisayar kullanımıyla, gözlük kullanımı da her geçen gün artış eğilimindedir.


Türkiye’de yılda ortalama 12 milyon gözlük tüketimi olduğu belirtilmektedir. Gözlük tüketimi konusunda bilinçlenmek için doğru ve yeterli bilgiye sahip olan optisyenlerin önemi büyüktür. Ayrıca, internetten satın alınan ürünlerde tüketicinin sıkıntı yaşamaması adına istediği ürünün mutlaka orijinalliğine dikkat edilerek almasında yarar olduğu savunulmaktadır.


Gözlük her ne kadar sağlık için kullanılan bir protez şekli olsa da hem estetik açıdan hem de kullanım rahatlığı için kişinin yüzüne uygun olması gerekir.


Kaynak: SDU Vizyoner Dergisi- Kader TÜRKOĞLU/ M. Erhan TÜRKOĞLU/ Emin KAYA