Bilim adamları ve mühendisler, lenslerin özelliklerini yeniden belirlemek ve ticari uygulama alanları bulmak için uğraşmaktadırlar. Bu araştırmalara 1940'larda Corning Glass Works şirketinden Donald Stookey ve arkadaşları tarafından başlanılmıştır. Onlar, araştırmalar sonucunda kimyasal katı maddeleri kullanarak fotokromik ve ışığa duyarlı lens yapmayı başarmışlar ve Stockey, bugün bile kullanılmakta olan temel kimyasal işlemleri geliştirmiştir.


Fotokromik (Kolormatik/Colormatic) gözlük camları, renkli değildir. Tasarımları sayesinde renkli lens görevi yaparlar. Uzun süre parlak güneşte kullanılan diyoptrili gözlüğün daha rahat görüntü vermesine yardımcı olur. Sık sık farklı ışık alan mekanlarda göz kamaşmasını ve gözlerin görmekte zorlanmasını önler. Fotokromik lensler güneş ışığında koyulaşan, UV etkisi azaldığında rengi açılan lenslerdir. Lensler ultraviole ışınlarına, örneğin güneşe maruz kalınca koyulaşır. UV, gümüş kristalleri ihtiva eden mineral camın üzerinde metalik gümüş bir tabaka oluşmasına neden olur. UV ışınlarının kaybolmasıyla, metalik gümüş, gümüş "Halide" haline dönüşür ve camlar soluk renkli veya doğal dengeli durumlarına gelirler. Kolormatik lenslerin koyulaşması ve açılması UV ve gözle görülebilen ışınların yoğunluğu, camın kalınlığı, nem ve ısı kullanıcının diyoptri gücü etkileyebilmektedir.


Güneşte hızla koyulaşırlar. Camların en koyu haline dönüşmesi sadece 60 sn sürer. Açılma süresi ise 5 dakikada % 80'dir.


KOLORMATİK GÖZLÜK CAMLARININ AVANTAJLARI 

colormatic gözlük camı fiyatları Parlak güneşte uzun süre takılan numaralı gözlüğü daha rahat kullanımını sağlar.

colormatic gözlük fiyatları Sık sık farklı ışık alan mekanlarda göz kamaşmasını ve gözlerin zorlanmasını önler.

kolormatik gözlük cam fiyatları Bünyesinde bulunan borasilikattan dolayı lekelenme ve zamanla bozulmaya dayanıklıdır.

kolormatik gözlük camı çeşitleri Bifokal, multifokal ve tek görüşlü (single vision) fotokromik lens mevcuttur. Antirefle kaplamalı olarak da üretilebilirler.

kolormatik gözlük camı fiyatları Fotokromik lenslerde son zamanlarda büyük gelişmeler sağlanmıştır. Organik kolormatik olarak üretilebilmektedir. Kahve ve füme renkleri mevcuttur.


COLORMATİC GÖZLÜK CAMLARININ DEZAVANTAJLARI 

fotokromik gözlük Işıksız ortamda renkleri çok ideal ölçülerde ve çabuk açılmadığı için renksiz gözlük gibi etkili görüş sağlayamazlar.

fotokromik gözlük camı fiyatları UV ve görünen ışıktan gözleri sınırlı ölçüde korudukları için UV filtreli güneş gözlüğü kadar etkili değildirler.

fotokromik gözlük camları  Akşam karanlığında görüsü azaltırlar.

fotokromik gözlük fiyatları Ülkemiz gibi güneşi yılda 260 gün boyunca alan ülkelerde etkili korunma % 85 koyuluktaki güneş camları ile sağlanır.

fotokromik gözlük nedir Tek lens değiştirmede ortaya renk uyumsuzluğu sorunu çıkar.

Fotokromik lensler, şiddetli bir UV ışığına maruz kaldıkları zaman geçici olarak renklerini değiştirirler. Fotokromik ve ışığa duyarlı lensler, durağandır, etkileşmezler, su geçirmezler, dayanıklı olup, iletken değildirler.


KOLORMATİK GÖZLÜK FİYATLARI

Colormatic gözlük fiyatları, üretici markalara, cam kalitesine, çerçeve şekline gözlük modellerine vb. özelliklere göre değişiklik göstermektedir.


fotokromik gözlükler Özetle;


Colormatic ya da fotokromik lensler, renkli lensler değildir. Tasarımları sayesinde renkli lens görevi yaparlar. Uzun süre parlak güneşte kullanılan numaralı gözlüğün daha rahat görüntü vermesine yardımcı olur. Sık sık farklı ışık alan mekanlarda göz kamaşmasını ve gözlerin görmekte zorlanmasını önler. Fotokromik lensler güneş ışığında koyulaşan, UV etkisi azaldığında oransal rengi acılan lenslerdir. Lensler ultraviole ışınlarına, örneğin güneşe maruz kalınca koyulaşır. UV, gümüş kristalleri ihtiva eden mineral camın üzerinde metalik gümüş bir satıh oluşmasına neden olur. UV ışınlarının kaybolmasıyla, metalik gümüş, gümüş "Halide" haline dönüşür ve camlar soluk renkli veya doğal dengeli durumlarına gelirler.


Bünyesinde bulunan borasilikattan dolayı lekelenme ve zamanla bozulmaya dayanıklıdır. Bifokal, multifokal, ve tek görüşlü fotokromik lens mevcuttur.


Işıksız ortamda renkleri çok ideal ölçülerde ve çabuk açılmadığı için renksiz gözlük gibi etkili görüs sağlayamazlar. UV ve görünen ışıktan gözleri belirli bir ölçüde koruyabildikleri için UV filtreli güneş gözlüğü kadar etkili değildirler. Akşam karanlığında görüsü azaltırlar.